top of page

COLLECTIE

In ons Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum bieden wij naast onze prachtige collecties ook veel informatie over de geschiedenis van het openbaar vervoer en natuurlijk de achtergrond van onze speelgoedcollectie. Voor basisscholen kan dit een leuk uitstapje zijn om in samenwerking met het museum meer te weten te komen over deze onderwerpen. Wij bieden lespakketten voor het basisonderwijs en handig lesmateriaal voor hun docenten. Mocht je als student of vanuit nieuwsgierigheid meer informatie willen over de voorwerpen in ons museum dan is het mogelijk om in overleg in onze archieven te duiken. Graag horen wij of we iets voor je kunnen betekenen. 

Speelgoedcollectie
oud speelgoed, speelgoed museum, doesburg, openbaar vervoer

SPEELGOEDCOLLECTIE

Het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum in Doesburg bezit een uitgebreide unieke collectie antiek speelgoed. Een deel daarvan staat opgesteld in het interieur van een voormalig speelgoed winkeltje, dat in het museum is opgenomen. Het interieur van het antieke speelgoedwinkeltje dateert van 1900 en was destijds gevestigd in Meppel. In het nabije verleden heeft het interieur enige tijd in het Openlucht Museum in Arnhem gestaan.

En maak kennis met nog meer speelgoed uit de vorige eeuw. Je ziet het speelgoed in een verrassende omgeving.

Vaste Collectie

VASTE COLLECTIE

Trein-, tram- en busvervoer

Het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum bevat een waardevolle collectie op het gebied van trein-, tram- en busvervoer. De unieke collectie wordt gevormd door schaalmodellen van treinen, trams en bussen en door voorwerpen die met het openbaar vervoer te maken hebben. De historie wordt verlevendigd met behulp van foto’s en bewegende beelden. Maak een reis door de gehele ontwikkeling van het openbaar vervoer van de paardentram tot en met de moderne hoge snelheidstrein.

Er is een treinbaan waarop meerdere treinmodellen rijden. Bezoekers kunnen de treinbaan zelf bedienen.

Openbaar vervoer

In het museum wordt niet alleen aandacht geschonken aan de vervoermiddelen. Er is ook een grote collectie van voorwerpen die iets met het openbaar vervoer te maken heeft. Het gaat hierbij onder andere om uniformen van conducteurs, kaartjes en gebruiksvoorwerpen uit de wereld van het openbaar vervoer in Nederland zoals van HTM, NZH, GvB, GTW en NS. Daarnaast is er een museumarchief dat veel boeken, tekeningen, foto- en ander documentatiemateriaal over de ontstaansgeschiedenis bevat.

Speelgoed

Het museum beschikt over een grote collectie oud speelgoed. Het speelgoed wordt op een verrassende wijze getoond. Je ziet de geschiedenis van de diverse vormen van speelgoed in etalages van winkels in een klein dorpje.

Voor de kleinste bezoekers is er een speelhoek.

Wisselende tentoonstellingen

Er zijn regelmatig wisseltentoonstellingen te zien van andere speelgoedverzamelaars uit heel Nederland.

speelgoedmuseum, Openbaar vervoer & speelgoed museum, doesburg, museum doesburg,
Geldersche Tramwegen Collectie
geldersche tramwegen collectie, openbaar vervoer, mueum, doesburg

GELDERSCHE TRAMWEGEN COLLECTIE

Veel ruimte is gereserveerd voor het vervoer in Gelderland, waar de voormalige Gelderse Tramwegen (GTW) een bekend beeld was in stad en land. Door de jaren heen is een unieke collectie ontstaan van gebruiksvoorwerpen uit het van de GTW en andere vervoerders in de Achterhoek. Tussen 1934 en 1977 exploiteerde de GTW een aantal traml- en buslijnen in de Achterhoek en de 0ostelijke Betuwe. In ons museum vindt u veel informatie over de geschiedenis van de GTW.

U vindt veel interessante voorwerpen van de Gelderse Stoomtram-wegmaatschappij (GSM), Gelderse Tramwegen (GTW) en de overgang naar de busmaatschappijen GSM, GVM, Oostnet en nu Syntus in ons  museum. Daarnaast wordt ook een beeld van de historie van het openbaar vervoer elders in Nederland zoals van HTM, NZH, GvB en NS.

bottom of page