top of page
schoolreisje, lespakket, museum, school, basisonderwijs, openbaar vervoer, speelgoed, doesburg,

VOOR DOCENTEN

Lesmateriaal

Diverse groepen uit het onderwijs hebben het museum bezocht. Het museum spreekt meerdere leeftijdscategorieën aan. Voor het basisonderwijs en de laagste groepen van het voortgezet onderwijs is lesmateriaal ontwikkeld. Het onderwijspakket bestaat uit lesmateriaal voor de onderbouw BO, brugklas VO en het VMBO. Als niet wordt gekozen voor een voorbereidende les, vergt de voorbereiding van een bezoek van de docenten een minimum aan inspanning. De kinderen zullen hoe dan ook veel opsteken over het openbaar vervoer door de jaren heen. En zij zullen kennismaken met speelgoed van vroeger en ook speelgoed van de huidige tijd herkennen.

Het verhaal van …

Het project ‘Het verhaal van…’ is een cultuureducatief erfgoed project voor basisscholen in de Achterhoek. Het project is tot stand gekomen in het kader van Gebiedsgericht Cultuurbeleid Achterhoek. Er zijn docentenhandleidingen beschikbaar voor iedere bouw:

Voorbereidende les (via internet)

Via internet is veel over het openbaar vervoer en zijn geschiedenis te vinden. De leerling kan daaraan natuurlijk op school werken, maar het onderwerp leent zich ook heel goed voor de thuissituatie. Zeker, omdat vaak de ouders tevens geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Onderzoeksvragen die kunnen worden meegegeven zijn:

  • Plan een treinreis van Doesburg naar Den Helder met vertrek op woensdag om ca 9 uur. www.ns.nl

  • Hoe is het openbaar vervoer in Amsterdam georganiseerd? www.gvb.nl 

 

Docentenhandleiding

Voor docenten is een docentenhandleiding beschikbaar. Deze handleiding is gratis te downloaden. Hierin vindt u informatie over het educatieve materiaal van het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. In de paragraaf ‘Doelgroepen’ staat nader omschreven voor welke doelgroep welk lesmateriaal beschikbaar is. De nadruk wordt gelegd op het voorbereiden van het museumbezoek op school tijdens een voorbereidende les. Het in het museum gepresenteerde leent zich na het bezoek ook voor een verwerkingsles.

DE SPEURTOCHT IS TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR, OMDAT DEZE NOG MOET WORDEN VERTAALD NAAR DE NIEUW SITUATIE IN DOESBURG

bottom of page